SaS: Snaha regulovať počet žien v manažmentoch firiem je neprijateľná

15.11.2012 Bratislava

Bratislava 15. novembra (TASR) - Snaha Európskej komisie (EK) regulovať počet žien v top manažmentoch podnikov legislatívou je podľa opozičnej SaS absurdná.

"Považujeme ju za neprijateľnú pre jej zjavný odklon od reality a súvislostí, ktorými je ovplyvňovaná," konštatoval pre médiá šéf strany Richard Sulík.

Vysvetlil, že SaS nemá nič proti tomu, aby sa zvýšilo zastúpenie žien v orgánoch obchodných spoločností, čo by sa však nemalo dosiahnuť smernicami únie či vnútroštátnymi legislatívami. "Vyzývame stranu Smer ako vládnucu stranu v spoločnosti, aby tento bruselský výstrelok sociálneho inžinierstva nepreniesla do národnej legislatívy," dodal.

Európska komisia (EK) prijala návrh, ktorý má zvýšiť zastúpenie žien v top manažmentoch spoločností do roku 2020 na 40 %. Ak by sa návrh stal súčasťou európskej legislatívy, približne 5000 verejne obchodovateľných podnikov v EÚ by postupne muselo začleniť viac "odborne vhodných žien" do svojich top manažmentov. Podniky, ktoré by to odmietli, by čelili hrozbe sankcií.

Návrh presadila komisárka EÚ pre spravodlivosť a podpredsedníčka EK Viviane Redingová. Jej návrh legislatívy však ešte musí prejsť hlasovaním v Európskom parlamente a aby sa stal súčasťou platnej legislatívy EÚ, musia ho odobriť aj členské krajiny EÚ. Viaceré európske štáty už naznačili, že nepodporia zákon nanucujúci väčšiu vyrovnanosť medzi mužmi a ženami v top manažmentoch podnikov.
 

Vyberte región